Verloskundigepraktijk Wolvega
Verloskundigepraktijk Wolvega
Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Zwangerschapscontroles

Een normale zwangerschap duurt 37 tot 42 weken. Tijdens de zwangerschap begeleiden wij je en houden we de gezondheid van moeder en kind in de gaten. Iedere controle zullen we aan de hand van de gegevens die we verzamelen beslissen of de zwangerschap zich normaal ontwikkelt. Als er aanleiding toe is, zullen wij extra onderzoek verrichten of zullen we je, bij complicaties, doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Eerste controle (Echo)

De eerste controle is rond de 8e zwangerschapsweek en duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen altijd met een gesprekje over hoe het met je gaat en noteren je persoonsgegevens. Wij zijn natuurlijk ook erg benieuwd naar de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie en naar de datum van de positieve zwangerschapstest om een idee te krijgen van wanneer je uitgerekend bent. Tijdens deze afspraak maken wij de eerste echo om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent. We kijken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevind, of we een kloppend hartje zien en of het om een eenling of meerling zwangerschap gaat. We proberen altijd eerst om de echo via de buik te maken, hiervoor is het nodig dat je een volle blaas hebt. Mochten we het dan toch niet goed kunnen zien, zal er een inwendige echo gemaakt worden.  Na afloop krijg je een foto mee naar huis! Denk er aan om bij de eerste echo je verzekeringspasje mee te nemen! Tijdens de echo’s zeggen we altijd alles wat we zien. zijn er bepaalde dingen die je niet wilt weten, geef dat dan van te voren aan.

De intake

Wanneer we met de echo hebben vastgesteld dat je zwanger bent kom je (ongeveer) in de week erna voor de intake. Deze duurt ongeveer 45min. Deze tijd is nodig omdat wij veel vragen zullen stellen over jouw gezondheid, de gezondheid van je partner en andere familieleden. Verder komen vragen over eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen aan de orde en willen we graag een indruk krijgen van je leefomstandigheden. Tevens zullen we je bloeddruk meten. Vervolgens krijg je van ons een doorverwijzing voor bloedonderzoek. Tijdens de eerste controle informeren we je ook over het regelen van kraamzorg en over prenatale screening.

Prenatale screening

Tijdens je eerste afspraak bij ons zullen ook o.a de verschillende testen die je in de zwangerschap kan laten uitvoeren te spraken komen. Het gaat om de screeningstesten op down-, edwards- en patausyndroom (NIPT) en de 13 en 20 weken echo (SEO).

Sinds 2017 is de NIPT beschikbaar en sinds september 2021 is de 13 weken echo beschikbaar. Het is handig om voorafgaand aan je afspraak de volgende website te bekijken: www.pns.nl

Op deze site staat alle informatie over prenatale screening (de verschillende testen in de zwangerschap) en heb je toegang tot een keuzehulp die je kan helpen bepalen of je screening wenst of niet.

Tijdens je afspraak zullen we alle mogelijkheden met je bespreken en je meer informatie geven indien je dat wenst. Mocht je van te voren vragen hebben, dan kan je ons ter alle tijden mailen.

Termijnecho

Rond 10-12weken zwangerschap maken wij de tweede echo om de officiële uitgerekende datum vast te stellen. Deze echo kan vaak via de buik gedaan worden. Het is dan wel noodzakelijk dat je een volle blaas hebt. Natuurlijk krijg je ook weer een foto mee naar huis! Bij alle echo’s die we maken, geldt dat we alles benoemen wat we zien, dus ook als het er anders uitziet dan normaal.

Vervolgcontroles

Tijdens de zwangerschap word je regelmatig gecontroleerd. De controles worden door ons elektronisch bijgehouden op de computer en op de zwangerschapskaart voor jezelf, zorg dat je deze altijd bij je hebt.

Tot 24 weken zijn de controles elke 4 weken, tot 30 weken elke 3 weken, na 30 weken elke 2 weken en vanaf 36 weken wordt je elke week gecontroleerd. Als het nodig is, wijken we van dit schema af, ook op jouw verzoek, als dit medisch verantwoord is. Het is in overleg mogelijk om in de beginfase van de zwangerschap een paar extra controles tussendoor in te plannen om bijvoorbeeld alleen naar het hartje te luisteren. (Dit doen wij vaak bij mensen die wat behoefte hebben aan extra bevestiging dat het goed gaat met de zwangerschap). Hier zijn geen extra kosten aan verbonden!
Een normale controle duurt gemiddeld vijftien minuten. Tijdens deze controle meten we je bloeddruk. We bepalen de groei van de baarmoeder en de baby. Verder luisteren we elke controle naar het hartje (vanaf 12 weken zwangerschap). Bij alle controles heb je natuurlijk ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De volgende onderwerpen komen in de loop van de zwangerschap aan bod:

  • Jouw gezondheid/beleving van de zwangerschap
  • Onderwerpen die je zelf aan bod wilt laten komen
  • Onderzoeken die gedaan kunnen worden in de zwangerschap
  • Erkenning
  • Kraamzorg
  • Zwangerschapscursus
  • Borstvoeding en flesvoeding
  • Bevalling bespreken: wensen, verwachtingen, angst?
  • Geboorteplan
  • Kraambed

Liggingsecho

Als je 36 weken zwanger bent zullen wij een echo maken om de ligging van het kindje te bevestigen. De ligging van het kindje beoordelen wij ook altijd met de hand, maar voor de zekerheid bekijken we het zo vlak voor de uitgerekende datum een keer met de echo. Tijdens deze controle worden de belinstructies voor de bevalling ook uitgelegd.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling kom je nog een keer op controle en daarmee besluiten wij onze begeleiding. Deze controle wordt in principe gepland met de verloskundige die je bevalling heeft begeleid. Dit is een mooi moment om samen terug te kijken op de bevalling en de afgelopen periode. We meten dan altijd nog even je bloeddruk en testen je ijzergehalte.
Zijn er nog klachten of vragen dan kunnen deze ook beantwoord worden. Ben je in het ziekenhuis bevallen, maar tijdens de zwangerschap bij ons onder controle geweest, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom bij ons voor de nacontrole.

Verder geldt: Neem bij klachten of ziekte waarvan je denkt dat het met de zwangerschap te maken heeft altijd contact met ons op! Zorg dat je je zwangerschapskaart altijd bij de hand hebt!

Zwangerschapscontroles Juf Ooievaar
Zwangerschapscontroles Juf Ooievaar
Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega