Verloskundigepraktijk Wolvega
Verloskundigepraktijk Wolvega
Verloskundingenpraktijk Juf Ooievaar

Corona virus

Beste zwangere en partner,

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal hebben meegekregen heeft het Coronavirus een steeds grotere impact, ook in Nederland. Daarom zijn wij genoodzaakt om aanpassingen te doen binnen de praktijk. Onze beroepsvereniging (KNOV) heeft een landelijk noodprotocol ingesteld om het contact met zwangeren en kraamvrouwen tot een minimum te beperken. Daarnaast hebben wij regionaal met de verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen hier afspraken over gemaakt. Dit heeft de volgende gevolgen:

Zwangerschap:
Wij willen je vragen om NIET naar de praktijk te komen als je klachten hebt die passen bij het virus maar eerst met ons te bellen:
o Koorts (> 38 graden)
o Verkoudheidsklachten: hoesten, niezen, keelpijn, loopneus
o Benauwdheidsklachten

 Controles op de praktijk zullen tot een minimum worden beperkt. Het advies is om alleen te controleren bij de volgende weken: 12 (intake en termijnecho)- 16- 20 (20 weken echo bij echo centrum)- 27- 31- 35- 37- 39- 40- 41 weken.
 Wij zullen je in de dagen voor je controle bellen zodat je je vragen kunt stellen en wij onze adviezen kunnen geven. De controle zelf is dan kort voor alleen het uitwendig onderzoek, het meten van de bloeddruk, bloed prikken of de echo. Hierdoor hebben we zo kort mogelijk contact en het minste risico op besmetting.
 Bij de controle op de praktijk willen we je vragen om alleen te komen. Dus geen partners, kinderen of anderen meenemen naar de praktijk. Vooralsnog mag alleen bij de echo’s je partner mee OF 1 andere volwassenen.

Bevalling:
 Mocht je klachten hebben die passen bij Corona zijn wij hier graag vooraf van op de hoogte. Hierdoor kunnen we met jou afstemmen wat de beste zorg is. Bij (sterke verdenking op) besmetting met Corona is continue hartbewaking van de baby tijdens de bevalling mogelijk noodzakelijk.
 Ben je vrij van klachten, kies dan waar mogelijk voor een thuisbevalling.
 Wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen (poliklinisch) dan zullen wij je tijdens de bevalling over moeten dragen aan het personeel van het ziekenhuis en kunnen wij je niet verder begeleiden. Wij als zorgverleners kunnen niet meer in het ziekenhuis komen.
 Er mag bij je bevalling één andere persoon aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor thuisbevallingen als in het ziekenhuis.

Kraamweek:
 Tijdens de kraamweek zorgt de kraamverzorgende voor jou en je kindje. Zij zal ook de medische controles uitvoeren. Wij zullen in de kraamweek telefonisch contact met je opnemen om te vragen hoe het gaat. Wij zullen alleen bij je thuis langskomen als dit noodzakelijk is. Er mag dan geen ander bezoek aanwezig zijn tijdens onze visite.
 Er zijn geen aanwijzingen dat het virus overgaat in de borstvoeding. Borstvoeding zou juist een extra bescherming vormen voor de baby omdat het een bijdraagt aan een goed immuunsysteem. Daarnaast blijft het voor iedereen van belang extra goed om hygiëne te denken door vaak je handen te wassen, in je elleboog te niezen/hoesten, geen handen te schudden en papieren zakdoekjes te gebruiken. Wij begrijpen dat deze maatregelen grote consequenties hebben voor jou en je partner. We willen daarom vragen om je begrip. Op dit moment is dit de beste manier om te voorkomen dat we elkaar besmetten. Dat is voor jullie gezondheid belangrijk, maar ook voor onszelf. Wij willen hierbij benadrukken dat wij als praktijk zeer kwetsbaar zijn. Door deze maatregelen te treffen hopen wij zo lang mogelijk aan het werk te kunnen blijven, zodat we de noodzakelijke zorg kunnen verlenen. Mochten wij zelf ziek worden, dan kan dit nog grotere gevolgen hebben voor de zorgverlening. Dit willen wij hiermee proberen te voorkomen. Mocht je vragen hebben dan kun je contact opnemen met ons via ons reguliere telefoonnummer: 06-27119536 (wij zijn 24u per dag bereikbaar/ 7 dagen per week).

Bevallen en het coronavirus

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor ons dagelijks leven. Het goede nieuws is dat je als zwangere niet onder een risicogroep valt. Mocht je corona krijgen tijdens de zwangerschap, dan hoeft je baby dit niet te krijgen. We willen er samen het maximale aan doen om het aantal mensen dat corona krijgt zoveel mogelijk te beperken. Daarom zijn er in Friesland nieuwe afspraken gemaakt over de zorg rond de bevalling in deze periode. Dit zijn de afspraken:
1. Thuis bevallen is de veiligste optie voor jou en je baby. Kies hier dus voor als dat kan;
2. Wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen? Dan komen we bij je thuis en besluiten we samen wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Een poliklinische bevalling in het ziekenhuis wordt vanaf 21 maart 8.00 uur begeleid door medewerkers van het ziekenhuis en niet meer door de eigen verloskundige. De eigen verloskundige mag niet meer naar binnen bij het ziekenhuis. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
3. Bij de bevalling mag 1 persoon aanwezig zijn om je te ondersteunen.
4. Geef het telefonisch al aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 gr Celsius) en je hoest of ademt moeilijk.

Wat is er op dit moment anders als ik ga bevallen?

Thuis
We adviseren je om als het mogelijk is thuis te bevallen. Als je thuis bevalt is de enige verandering dat we je vragen om maximaal 1 iemand te kiezen om je te ondersteunen. Geef het bij ons aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celsius en je hoest of moeilijk ademt. Mocht jij of degene die jou ondersteunt klachten hebben, dan dragen we een mondkapje en vragen we jou of je partner/ondersteuner ook een mondkapje te dragen. Als er tijdens de bevalling een noodzaak ontstaat om toch naar het ziekenhuis te gaan dan gaan we niet mee het ziekenhuis in. Je wordt in het ziekenhuis ontvangen door de verloskundige en verpleegkundige die daar werkzaam zijn en zij zullen je verdere zorg begeleiden. Poliklinisch (op eigen wens in het ziekenhuis) Als je op eigen wens in het ziekenhuis wilt bevallen bel je eerst naar je eigen verloskundige. Zij zal met je besluiten wanneer het een goed moment is om naar een ziekenhuis te gaan. Ook dan gaan we niet met je mee naar binnen maar word je ontvangen door de verloskundige en verpleegkundige uit het ziekenhuis die je bevalling verder begeleiden. Als je bevallen bent mag je, als alles goed gaat, met jou en de baby na een aantal uren weer naar huis. Medisch bevallen Als je een medische reden hebt om in het ziekenhuis te bevallen bel je met de verloskamers om te overleggen wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Bij aankomst in het ziekenhuis word je ontvangen door de verloskundige en de verpleegkundige. Zij zullen je verder begeleiden.

Belangrijk:
 Geef het aan als je koorts hebt (meer dan 38,0 graden Celsius en je hoest of moeilijk ademt. Dit geldt ook voor degene die bij je is tijdens de bevalling. Dan kunnen we zorgen voor beschermende maatregelen.
 Was regelmatig je handen.
 We houden het aantal momenten dat we elkaar zien beperkt en zo kort mogelijk.

Aanmelden bij Verloskundigepraktijk Juf Ooievaar
Juf Ooievaar Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega

06-27119536 | info@jufooievaar.nl | Keiweg 4B, 8471 CX Wolvega